Timmermannen Jari från Jyväskylä är en entusiastisk elcyklist.

Min fru kan inte åka kollektivt till jobbet och därför använder hon vår bil. Mitt arbete börjar å andra sidan så tidigt på morgonen att kollektivtrafikens intervaller då är ganska långa. Jyväskylä är ett område med mycket backar och därför är elcykeln en bra lösning för min sju kilometer långa arbetsresa, berättar Jari.

Hemmavid promenerar eller cyklar Jari med sin son till närbutiken. Med sonen söker han också Pokémon Go-spelets pokéstops både cyklandes och till fots. Ibland blir motionsformen löpning.

Jag håller på med ultralopp på fritiden och därför löppendlar jag också ibland till arbetet för att få träning, säger Jari.

Jyväskylä är en passligt stor stad som man lätt kan röra sig i med en kombination av att åka buss och promenera.

Vi har bra bussförbindelser här. Jag går hemifrån till den närmaste busshållplatsen, tar bussen till centrum och promenerar i centrum. Ibland åker jag med min fru och hoppar av bilen någonstans på vägen och joggar sedan hem, berättar Jari.

Det som motiverar Jari att röra på sig är att han sparar pengar, det är ekologiskt och han får motion.

Det motiverar att jag kan spara pengar för jag vill definitivt inte ha två bilar som besvär. Jag vill också röra mig med så lite utsläpp som möjligt. Även bilen har bytts ut mot en laddhybrid. Att elcykla till arbetsplatsen är bra återhämtningspass efter ultraloppsträningen, säger Jari om fördelarna med att cykla.

Jari tycker att sommaren är en bra tidpunkt att börja cykla eller promenera.

När man en gång kommer i gång kan man lätt fortsätta ända in på hösten. Om det känns som om konditionen inte räcker i början, prova på att elcykla. Med den orkar du cykla längre sträckor. Jag känner många som fått intresse för elcyklar. Jag tycker att så länge det sänker tröskeln att röra på sig så är alla knep tillåtna – inklusive el, säger Jari uppmuntrande.