Varumärkesstrateg Pia cyklar till jobbet – också på vintern.

Jag har en tio kilometer lång arbetsresa och cyklar till jobbet flera gånger i veckan. Om jag kvällen innan har beslutat att jag ska cykla på morgonen gör jag det också oberoende av vädret. På vintern satsar jag på utrustning och på att klä mig lager på lager, och byter dubbdäck till min cykel. På vintern måste man vara noggrannare med att välja cykelrutt. Jag väljer en annan rutt som har vinterunderhåll, om det finns mycket slask på min vanliga rutt, berättar Pia.

Pia tycker att promenering är ett bra sätt att återhämta sig både psykiskt och fysiskt.

Jag motionerar mycket och att gå på promenad är det bästa sättet att återhämta sig. Det gör att jag mår psykiskt bättre och jag tycker att det till och med kan jämställas med meditation. Att promenera är också ett bra sätt att uppehålla sociala kontakter. Jag brukar ofta gå på promenad tillsammans med mina vänner, berättar Pia.

Pia tycker att det är roligt att kombinera olika sätt att röra sig från ett ställe till ett annat. Hennes favorit är kombinationen av metrotåg och stadscykel.

Jag cyklar ofta till metrostationen med en cykel som jag hyrt från en cykelstation nära mitt hem. Jag åker metro till jobbet eller till stan och hem på samma sätt. Ofta cyklar jag också med stadscykel under arbetsdagen till exempel till möten eller om jag gör korta butiksresor, säger Pia.

 

Det som motiverar Pia att cykla och promenera är hur energisk hon känner sig efteråt.

Om jag kör med bil till arbetet, märker jag genast skillnaden. Efter att jag har cyklat till jobbet på morgonen känner jag mig hela dagen energisk på jobbet. På samma sätt orkar jag genast bättre hemma på kvällen, både psykiskt och fysiskt, berättar Pia.

Att spara både tid och pengar samt förebygga stress är andra bra orsaker att trampa igång.

Jag kör bil så lite som möjligt eftersom jag inte kan tåla att sitta fast i trafikstockningar. Samtidigt sparar jag på bensinkostnader. När jag cyklar till jobbet får jag dagsmotionen avklarad. Då kan jag vara tillsammans med mina barn på kvällarna och ta del av deras hobbyer, säger Pia när hon beskriver fördelarna med att cykla.

Pia uppmuntrar även nybörjare till att satsa på bra utrustning.

Tänk på att utrustningen och cykeln är i gott skick. Välj en cykel som passar ditt ändamål. På så sätt är det mycket trevligare att cykla. Själv skaffade jag en bättre cykel för vintercykling. Det är en stor skillnad att cykla med en cykel som är designad för ett visst specifikt ändamål, uppmuntrar Pia.